Sivukohtaiset ilmapiirit

Sosiaaliseen mediaan kuuluu yllättävänkin laaja kirjo eri sivustoja joilla useilla on täysin eri käyttäjäkunnat, kirjoittamattomat (tai kirjoitetut) säännöt ja ns. ilmapiirit. Näiden ilmapiirien tunnistaminen auttaa paremmin ymmärtämään käyttämiään sivustoja ja toteamaan mitkä sivustot eivät kenties ole se itselle tarkoitettu paikka.

Esitän muutaman sivuston esimerkkinä eri ilmapiireistä ja siitä, miten ne voivat olla hyvinkin negatiivisia ja siksi tärkeitä tunnistaa paremman käyttäjäkokemuksen takia.

Facebook vrt. Tumblr vrt. Vauva.fi
kurkistus-koiraryhmaan-osa-21-bvt

Sosiaalisen median sivustot elävät koko ajan ja kuolevat käyttäjiensä myötä. Kuka esimerkiksi enää muistaa MySpacen? Facebook on valtava käyttäjäkunnaltaan vielä nyt, mutta viimeaikoina saanut noloa mainetta vanhemman sukupolven myötä, jotka ovat löytäneet tiensä sinne jakamaan lapsuuskuvia, noloja meemejä ja aloittamaan riitoja naistenhuone-sivustolla päätyen feissarimokiin. Facebook myös herättää jokaisen sisällä uinuvan tuomarin, sillä jokaista postausta kritisoidaan puutteellisilla tiedoilla. Parhaimmillaan tämä esiintyy ehkä eläinryhmissä. Jokainen kommentoijasta eri tavalla toimiva on vähintäänkin tyhmä ellei jopa rikollinen, tai kuten eläinryhmien esimerkissä, eläinrääkkääjä jos kehtaa antaa koiralleen markettiruokaa.

Tumblrissa esiintyy samanlaista tuomitsemiseen intoutumista, mutta hieman eri kontekstissa. Koska suuri osa käyttäjäkuntaa on nuoria jotka helposti alkavat matkia muita asiaa tarkemmin miettimättä, yksi huonosti ajoitettu ’calloutpost’ eli paljastuspostaus voi saada sen kohteen lopettamaan bloginsa kokonaan ennen kuin tajutaan että syyttely oli täysi perusteetonta. Myös aiheet ovat hieman erilaiset kuin Facebookin ryhmissä ja liittyvät usein fiktioon ja siihen, mikä on sallittua ja mikä ei. Tiesitkö esimerkiksi että väkivallasta kirjoittaminen tekee sinusta väkivallan tekijän? Tällaiset ja muut yhtä absurdit postaukset leviävät aina tasaisin väliajoin sivustolla, liittyen joskus yleiseen moralisoitiin esimerkiksi siitä, miten väkivallasta ei saa kirjoittaa ellei itse ole ollut väkivallan uhri ja valmis kertomaan yksityiskohtaisesti kokemuksestaan jotta se voidaan tuomita hyväksytyksi terapiakeinoksi. Myös tiettyihin henkilöihin kohdistuvat postaukset ovat yleisiä ja enimmän aikaa yhtä epäloogisia ja huomattavasti vahingollisempia kun potentiaalisesti sadat ihmiset alkavat vainoamaan yhtä bloggaajaa.

Vauva.fi on myös täysin oma ympäristönsä, jossa nolous kukkii, tyhmiä kysymyksiä syntyy kuin sieniä sateella ja elämänkokemuksia jaetaan puolihuumorilla. Hyvä esimerkki vauva.fi:n aiheista ovat nuo kommenteista löytyvät parodiamusiikkivideot kalvevauvalta.

Lopuksi, sivukohtaisten ilmapiirien tunnistaminen auttaa ymmärtämään paremmin valitsemiaan somen kanavia ja tunnistamaan tietyt käyttäytymismallit joista pysyä erossa. Mitä nopeammin tajuaa että tietyissä netin kolkissa halutaan vain suuttua asioista, sitä nopeammin tajuaa jättää ne omaan arvoonsa. Toisaalta myös esimerkiksi vauva.fi:n ilmapiirin tajuaminen auttaa ymmärtämään että tyhmiä kysymyksiä saa kysyä, mutta varautua saa siihen että useampikin yksilö naureskelee niille.

3 vastausta artikkeliin “Sivukohtaiset ilmapiirit”

  1. Kiinnostava aihe, joka on itsekin tullut huomattua: itse esimerkiksi en enää käy 9GAG-sivulla siellä jatkuvasti toistuvan seksistisen huumorin vuoksi. Tumblr-draamaa ilmenee dashboardillani myös aika ajoin. Jäin ehkä kaipaamaan pikaista katsausta, löytyykö ilmiöön akateemista sisältöä tai muuta katsausta ilmiöön.

    Tykkää

  2. Hyvin vertailtu erilaisten sivustojen ilmapiirejä! Ilmapiirin tunnistaminen on kyllä tärkeä taito: ilman ymmärrystä siitä, miten sivustolla pitäisi käyttäytyä, joutuu usein vanhempien käyttäjien mollaamaksi. Etenkin 4-chanissa meno on jo aika järkyttävää, kun uusia käyttäjiä kutsutaan ”newfageiksi” ja heitä ns. vihataan automaattisesti. Tekstissä olisi ehkä voinut olla lisää kuvia myös muista sivustoista, ne olisivat tukeneet omalta kokemuspohjalta kirjoitettua tekstiä, jolla ei ole muuten mitään lähteitä.

    Tykkää

Jätä kommentti