Faktojen tarkistus

Yksi olennainen osa somenlukutaitoa nykypäivän oletusherkässä nettiympäristössä on faktojen tarkistus. Eri somesivustoilla näkyy uutisia välillä mitä absurdeimmista asioista. Kun lukee uutisen, pöyristyy ja tekee mieli jakaa se ja päivitellä yhdessä läheisten (ja tuntemattomien) kanssa mihin maailma on menossa, kannattaa ensin tehdä muutama yksinkertainen tarkistus ettei erehdy levittämään misinformaatiota ja näytä tyhmältä niiden silmissä, jotka säästivät 5 minuuttia ajastaan faktojen tarkistukseen.

Faktojen tarkistuksen perusmuistilista

  • Lähteet; mistä sivustolta uutinen leviää? Onko sivusto jonkun oma blogi, propagandalehti vai luotettava uutissivusto? Uutisen luotettavuuteen vaikuttaa paljon mistä se on lähtöisin ja mitkä tahot sitä ahkerimmin jakavat.
  • Etsi itse; koita löytää muita aiheesta uutisoivia lähteitä. Jos löydät vain yhden lähteen tai pelkkiä kopioita samasta uutisesta, kannattaa pohtia onko uutinen tällöin uskottava.
  • Motiivit; miten uutinen on kirjoitettu? Onko uutinen kirjoitettu neutraalisti vai perustuuko se oletuksille ja ennakkoluuloille? Tähän liittyy olennaisesti medianlukutaito eli taito löytää mitä rivien välissä sanotaan ja mikä on viestin lopullinen tarkoitus.

Näitä neuvoja noudattamalla voidaan ehkä pitää some vähän rauhallisempana ja välttää taas yksi ’someraivon repeäminen’.

Loppuun vielä erinomainen ja ajankohtainen esimerkki faktojen tarkistuksen tärkeydestä;

nimetön

(https://www.hs.fi/nyt/art-2000005430330.html)

3 vastausta artikkeliin “Faktojen tarkistus”

Jätä kommentti